Warto jeść śniadanie
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuDlaczego warto jeść pożywne śniadania? Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy, bowiem dostarcza nam energii na cały dzień. Śniadanie powinno się jeść najpóźniej trzy godziny po wstaniu z łóżka.
Po całej nocy „głodówki” organizmowi trzeba dostarczyć odpowiednią dawkę kalorii. Pożywny posiłek uzupełnia braki glukozy we krwi. Nie jedząc śniadania narażasz się na osłabienie organizmu i utratę koncentracji.
Jeśli nie jesteś głodna tuż po obudzeniu się, przygotuj sobie śniadanie do pracy. Wybieraj świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, pij naturalne soki wyciskane z owoców oraz nie żałuj sobie nabiału. W trakcie diety jedz płatki kukurydziane lub owsiankę – napełnią Cię do syta, a przy okazji nie będą zbyt kaloryczne. Unikaj jedzenia ciężkostrawnych potraw. Jajka na bekonie, mimo że smaczne, nie są dobrym rozwiązaniem na codzienny posiłek. Zrezygnuj również z częstego jedzenia parówek oraz słodkich bułek. Takie rozwiązania są dobre tylko doraźnie. Twoje codzienne śniadanie powinno być przede wszystkim pożywne i zdrowe. Wybieraj więc produkty bogate w białko (ryby, jaja, wędliny), błonnik (orzechy, warzywa i owoce) oraz „dobre” węglowodany (pełnoziarnisty chleb, musli, owoce i warzywa).
Mitem jest, że nie jedzenie śniadania pozwala schudnąć. Nasz organizm wymaga bowiem uzupełnienia energii, bez której nie jest w stanie spalać tłuszczu. Głodówka spowalnia przemianę materii – tym samym nie tracisz zbędnych kilogramów. Osobom, które spożywają codziennie śniadanie, łatwiej jest nie tylko schudnąć, ale również utrzymać prawidłową masę ciała.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze