Warto jeść śniadanie
BEATA RATUSZNIAK • dawno temu

Dlaczego warto jeść pożywne śniadania? Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy, bowiem dostarcza nam energii na cały dzień. Śniadanie powinno się jeść najpóźniej trzy godziny po wstaniu z łóżka.
Po całej nocy „głodówki” organizmowi trzeba dostarczyć odpowiednią dawkę kalorii. Pożywny posiłek uzupełnia braki glukozy we krwi. Nie jedząc śniadania narażasz się na osłabienie organizmu i utratę koncentracji.
Jeśli nie jesteś głodna tuż po obudzeniu się, przygotuj sobie śniadanie do pracy. Wybieraj świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, pij naturalne soki wyciskane z owoców oraz nie żałuj sobie nabiału. W trakcie diety jedz płatki kukurydziane lub owsiankę – napełnią Cię do syta, a przy okazji nie będą zbyt kaloryczne. Unikaj jedzenia ciężkostrawnych potraw. Jajka na bekonie, mimo że smaczne, nie są dobrym rozwiązaniem na codzienny posiłek. Zrezygnuj również z częstego jedzenia parówek oraz słodkich bułek. Takie rozwiązania są dobre tylko doraźnie. Twoje codzienne śniadanie powinno być przede wszystkim pożywne i zdrowe. Wybieraj więc produkty bogate w białko (ryby, jaja, wędliny), błonnik (orzechy, warzywa i owoce) oraz „dobre” węglowodany (pełnoziarnisty chleb, musli, owoce i warzywa).
Mitem jest, że nie jedzenie śniadania pozwala schudnąć. Nasz organizm wymaga bowiem uzupełnienia energii, bez której nie jest w stanie spalać tłuszczu. Głodówka spowalnia przemianę materii – tym samym nie tracisz zbędnych kilogramów. Osobom, które spożywają codziennie śniadanie, łatwiej jest nie tylko schudnąć, ale również utrzymać prawidłową masę ciała.

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze