Rozpocznij swój dzień pożywnym śniadaniem
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuDobre śniadanie to podstawa całego dnia. To ono daje nam energię i pozwala przetrwać ciężki dzień. Nie powinniśmy bagatelizować tego, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dbajmy o swój organizm i dajmy mu to, co najlepsze – pożywne śniadanie na dobry dzień.
Jesteśmy zapracowani i rzadko kiedy znajdujemy czas na poranne gotowanie. Jednak można temu zaradzić, wystarczy chcieć. Przede wszystkim ważne jest postanowienie, by śniadanie w ogóle jeść. Bułka zjedzona w autobusie nie wchodzi w grę, nie warto sobie także mówić, że „do obiadu jakoś wytrzymam”. Przy takim podejściu obiad bywa równie mało pożywny. Jak zatem zafundować sobie pożywne śniadanie? Prezentujemy cztery proste sposoby na zdrowy początek dnia.
- Rób zapasy – pełna spiżarnia wybawi Cię w chwili, gdy lodówka będzie pusta. Nie chodzi o osobne pomieszczenie z milionem słoików, ale chociaż o zapas płatków śniadaniowych, mleka, ciemnego pieczywa, owoców, chudego sera, suszonych owoców i orzechów.
- Dzień wcześniej poświęć chwilę na przygotowanie wszystkich składników tak, aby rano było jak najmniej pracy przy przygotowaniu posiłku. Zaoszczędzisz dzięki temu sporo czasu.
- Wstawaj 15 minut wcześniej, by przygotować i zjeść śniadanie jeszcze przed wyjściem z domu. Pierwszy posiłek powinno się jeść maksymalnie 3 godziny po przebudzeniu.
- Jeśli mimo to nie masz czasu na przygotowanie śniadania, zapakuj do torby jogurt, razowy chleb i pomidora. Spokojnie zjedz śniadanie przed pracą lub w trakcie pierwszej przerwy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze