Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- majonez,
- pikantny ketchup,
- wegeta,
- biały pieprz,
- kukurydza,
- sałata (nieobowiązkowa),
- pół kieliszka koniaku lub innego alkoholu(nieobowiązkowe).
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka gotować w wodzie z łyżką stołową wegety od momentu zgotowania ok.30 min. Po ugotowaniu piersi pokroić w kosteczkę, następnie w osobnej miseczce zrobić sos.3/4 słoika majonezu zmieszać z ketchupem na ceglasty kolor dodać białego pieprzu i alkohol.Następnie płaski półmisek wyłożyć liśćmi sałaty na tym położyć pokrojone piersi z kurczaka i polać sosem nie mieszając z mięsem. Do okoła obsypać odsączoną kukurydzą.
Potrzebne przybory:
Chętne rączki do przygotowania sałatki.
Jak podawać?
Na płaskim półmisku, jeżeli chcemy użyć sałaty, ale można bez sałaty w misce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kurczak |