Składniki:
- 2 wędzone udziki kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- puszka ananasów (mogą być cząstki),
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- pół szklanki rodzynek,
- 10 dkg orzechów włoskich,
- majonez (polecam Kętrzyński).
Jak przyrządzić?
Rodzynki zalać wrzątkiem, udziki obrać ze skórki i resztę mięsa posiekać w kosteczkę, jajka i ananasy również w kosteczkę, dodać odcedzoną kukurydzę, orzechy posiekać /dodajemy wedle uznania/, rodzynki odsączyć z wody i wrzucić do reszty wszystkie składniki mieszamy wraz z 3-4 łyżkami majonezu i odstawiamy do lodówki bez przypraw!
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, sitko, 2 miski jedna mała, druga duża.
Jak podawać?
Samą.
Uwagi:
Dobrze jest, jeśli sałatka postoi kilka godzin, smak jest ciekawszy. Polecam bardzo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dorota |