Miodówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 litra spirytusu,
- 2 duże soczyste cytryny,
- laska wanilii,
- cukier waniliowy,
- goździki,
- woda,
- miód.

Jak przyrządzić?

Spirytus gotujemy na małym ogniu dolewając (w zależności od upodobań mniej lub więcej wody:) 0.75 litra wody. Dodajemy teraz ok. 5-8 łyżek miodu (można więcej:), sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową, małą saszetkę cukru waniliowego, goździki oraz 1/2 laski wanilii posiekanej. Teraz wszystko ponownie gotujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo biorąc wszystko "na nos". Następnie wszystko przecedzamy przez szmatkę, aby odsączyć wszystkie śmieci. Wlewamy do ładnych i pękatych bytelek i ... czekamy!

Jak podawać?

Najlepiej smakuje podgrzana:)

Uwagi:

Aby miodówka była naprawdę EXTRA, musi stać conajmniej 2 tygodnie w ciemnym miejscu w pokojowej temp. A im dłużej stoi tym lepsza:) Życzę cierpliwości!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
AutorNiKi

Miodówka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy