Składniki:
- 0,5 litra spirytusu,
- 2 duże soczyste cytryny,
- laska wanilii,
- cukier waniliowy,
- goździki,
- woda,
- miód.
Jak przyrządzić?
Spirytus gotujemy na małym ogniu dolewając (w zależności od upodobań mniej lub więcej wody:) 0.75 litra wody. Dodajemy teraz ok. 5-8 łyżek miodu (można więcej:), sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową, małą saszetkę cukru waniliowego, goździki oraz 1/2 laski wanilii posiekanej. Teraz wszystko ponownie gotujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkowo biorąc wszystko "na nos". Następnie wszystko przecedzamy przez szmatkę, aby odsączyć wszystkie śmieci. Wlewamy do ładnych i pękatych bytelek i ... czekamy!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje podgrzana:)
Uwagi:
Aby miodówka była naprawdę EXTRA, musi stać conajmniej 2 tygodnie w ciemnym miejscu w pokojowej temp. A im dłużej stoi tym lepsza:) Życzę cierpliwości!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | NiKi |