Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego - zagęszczonego, słodzonego
- 1 litr rumu
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko (wkładając puszki - nie otwierać ich - do wody, musi ona je przykrywać w całości)- gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy mleko ostygnie należy zawartość puszek wrzucić do wysokiego naczynia i dodać rum, zmiksować na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać masę do buteleczki i odczekać jeden dzionek - a potem to już tylko sama przyjemność :)
Potrzebne przybory:
Mikser i garnek wody
Uwagi:
Mleko gotujemy w puszkach, których nie należy otwierać przed ugotowaniem! - w wyniku tego procesu powstanie nam masa przypominająca toffi. Miksowanie takiej masy jest troszeczkę pracochłonne, bowiem trzeba to robić na wolnych obrotach miksera. Rum powinien być oryginalny i nie należy go zastępować innymi nalewkami :)
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1,5 litra |
Autor | Izunia |