Cosik a la Ballantines

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 puszki mleka skondensowanego - zagęszczonego, słodzonego
- 1 litr rumu

Jak przyrządzić?

Zagotować mleko (wkładając puszki - nie otwierać ich - do wody, musi ona je przykrywać w całości)- gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy mleko ostygnie należy zawartość puszek wrzucić do wysokiego naczynia i dodać rum, zmiksować na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać masę do buteleczki i odczekać jeden dzionek - a potem to już tylko sama przyjemność :)

Potrzebne przybory:

Mikser i garnek wody

Uwagi:

Mleko gotujemy w puszkach, których nie należy otwierać przed ugotowaniem! - w wyniku tego procesu powstanie nam masa przypominająca toffi. Miksowanie takiej masy jest troszeczkę pracochłonne, bowiem trzeba to robić na wolnych obrotach miksera. Rum powinien być oryginalny i nie należy go zastępować innymi nalewkami :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje1,5 litra
AutorIzunia

Cosik a la Ballantines: Podobne przepisy

Cosik a la Ballantines: wypróbuj również

Powiązane Tematy