Składniki:
Ciasto naleśnikowe: szklanka wody gazowanej, pół szklanki mleka, mąka, 2 jajka
Farsz; szpinak mrożony, czosnek ok. 3-4 ząbków, ser z niebieską pleśnią, śmietana, cebula, pieprz, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Robimy rzadkie ciasto nalesnikowe i smażymy cienke naleśniki. Kroimy cebulę w kosteczkę, dodajemy zamrożony szpinak, gdy rozmarznie i odparuje woda dodajemy czosnek, ser pleśniowy pokrojony w kostkę i gdy się roztopi - śmietanę. Smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy żółtym serem i zapiekamy.
Potrzebne przybory:
patelnia, miska, łopatka, nóż, naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Farsz powinien wyjść gęsty. Końcowe smażenie po dodaniu sera pleśniowego nie powinno trwać zbyt długo gdyż stanie się on jeszcze bardziej słony.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | paulinka |