Składniki:
- biszkopt ciemny
- bezy (małe!)
- słoik Snickersa (duży)
- masło
- herbatniki "petitki"
- kawa rozpuszczalna
Jak przyrządzić?
Ucieramy masło ze Snickersem (ilość Snickersa wg uznania, ale przynajmiej pół słoika). Krem wykładamy na biszkopt (trochę zostawiamy). W krem wkładamy beziki jeden obok drugiego "czubkami" do dołu. Smarujemy beziki resztą kremu (cienka warstwa). Na to wykładamy moczone w niesłodzonej kawie herbatniki i polewamy czekoladową polewą. Najlepiej z czekolady deserowej lub pół na pół deserowa z mleczną.
Uwagi:
Nie mogę podać szczegółowych proporcji, bo ciasto wymyśliła moja mama, ale gwarantuję że jest pyszne i wcale nie bardzo słodkie!
Zamiast masła można przyrządzić krem do tortów dr Oetker (waniliowy) i dodać Snickers.
Czas obejmuje pieczenie biszkoptu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | olusia |