Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody.
Masa orzechowa:
12 dag margaryny, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu, 30 dag orzechów.
Masa kokosowa:
½ litra mleka, ¾ szklanki cukru, 1 margaryna, 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej, 1 cukier waniliowy, 20 dag drobnego kokosu.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Piec każdy 30 minut.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki gotować przez 10 min, ciągle mieszając.
Masa kokosowa:
Mleko, cukier, margaryne zagotować ciągle mieszając. Dodać kokos i kaszę mannę. Gorącą masę wylać na pierwszy upieczony placek. Przykryć drugim plackiem. Na wierzch nałożyć gorącą masę orzechową.
Całe ciasto włożyć do piekarnika i zapiekać około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Małgośka |