Składniki:
3 szklanki maki, 6 jaj, cukier, 1 margaryna, ½ kostki masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 puszka brzoskwiń odsączonych i pokrojonych w kostkę, ½ kg sera imperial (lub innego, półtłustego, przemielonego).
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto z maki, 5 żółtek, 1 margaryny, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia. Podzielić na 2 części z czego – jedną , uformowaną w wałeczki – zamrozić, a drugą – rozprowadzić na blasze (standardowa wlk do piekarników). Na ciasto wyłożyć masę serową. Masa serowa: wymieszać ser z jednym jajkiem, ½ szklanki cukru, budyniem i roztopionym , ale schłodzonym masłem. Na masę serową wyłożyć brzoskwinie, a na nich pianę ubitą z 5 białek z 1 szklanką cukru. Zamrożone ciasto potrzeć na tarce na pianę. Piec 40 min w nagrzanym najpierw piekarniku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 26 |
Autor | halina |