Składniki:
- oliwki czarne i zielone drylowane,
- główka małej kapusty białej (opcjonalnie),
- feta grecka (obowiazkowo),
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek zielony,
- 1 papryka żółta i 1 cebula (opcjonalnie),
- oliwa extra vergine,
- sól,
- czosnek,
- pieprz czarny,
- sok z cytryny bądź aceto balsamico.
Jak przyrządzić?
Kroimy składniki po uprzednim umyciu. Ogórek nie jest obierany tylko wyszorowany i pokrojony w plastry, podobnie pomidory. Reszta warzyw posiekana bardzo drobno w słupki. Oliwki zostawiamy w całości.
Fetę kroimy w sześciany.
Zlewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dokwaszamy cytryną lub octem.
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, deska do krojenia, szklana miska, łyżka do mieszania.
Jak podawać?
W szklanej misce, bo ładnie wygląda kolorystycznie.
Uwagi:
Biała kapusta zarówno jak i cebula są opcjonalne. Bez nich chorjatiki też jest cudowna i lekka.
Doskonałe do ciabatty i białego wina wytrawnego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ajwi |