Corjatiki

Przepis kulinarny

Składniki:

- oliwki czarne i zielone drylowane,
- główka małej kapusty białej (opcjonalnie),
- feta grecka (obowiazkowo),
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek zielony,
- 1 papryka żółta i 1 cebula (opcjonalnie),
- oliwa extra vergine,
- sól,
- czosnek,
- pieprz czarny,
- sok z cytryny bądź aceto balsamico.

Jak przyrządzić?

Kroimy składniki po uprzednim umyciu. Ogórek nie jest obierany tylko wyszorowany i pokrojony w plastry, podobnie pomidory. Reszta warzyw posiekana bardzo drobno w słupki. Oliwki zostawiamy w całości.

Fetę kroimy w sześciany.

Zlewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dokwaszamy cytryną lub octem.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, szklana miska, łyżka do mieszania.

Jak podawać?

W szklanej misce, bo ładnie wygląda kolorystycznie.

Uwagi:

Biała kapusta zarówno jak i cebula są opcjonalne. Bez nich chorjatiki też jest cudowna i lekka.

Doskonałe do ciabatty i białego wina wytrawnego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt15 zł
Autorajwi

Corjatiki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy