Sk艂adniki:
- bochenek chleba (1 kg),
- ok. 150-250 g wedzonej poledwicy lub szynki (zimno wedzonej),
- 1-2 cebule (pokrojone w kostke lub cienkie piorka),
- 4-6 zabkow czosnku (pokrojone w drobna kostke lub cienkie platki),
- kostka masla.
Jak przyrz膮dzi膰?
Jeden dzien wczesniej kupiony chleb ponacinac w jednakowych odstepach, wzdluz i w poprzek tak aby powstaly male jednakowe (ok. 1,2 x 1,5 cm) prostokaty, ale nie przecinajac jednoczesnie dolnej skorki.
Pokrojona w kostke lub cienkie plasterki wedzonka, czosnkiem i cebulka naszpikowac przygotowany chleb (wkladajac w naciecia).Miekkim maslem posmarowac chleb i wlozyc go do 180掳C rozgrzanego piekarnika.
Chleb zapiekac tak dlugo (ok.30-45 minut) doputy nie uzyska odpowiedniej zlocistej lub ciemno-zlocistej barwy.
Potrzebne przybory:
Zaroodporna forma.
Uwagi:
Chleb ten bedzie sie wysmienicie nadawal jako zakaska i przystawka na Waszym najblizszym "Grill-Party". :-))
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Arnold |