Zagrycha chłopska (Siołkowicka)

Przepis kulinarny

Składniki:

- bochenek chleba (1 kg),
- ok. 150-250 g wedzonej poledwicy lub szynki (zimno wedzonej),
- 1-2 cebule (pokrojone w kostke lub cienkie piorka),
- 4-6 zabkow czosnku (pokrojone w drobna kostke lub cienkie platki),
- kostka masla.

Jak przyrządzić?

Jeden dzien wczesniej kupiony chleb ponacinac w jednakowych odstepach, wzdluz i w poprzek tak aby powstaly male jednakowe (ok. 1,2 x 1,5 cm) prostokaty, ale nie przecinajac jednoczesnie dolnej skorki.

Pokrojona w kostke lub cienkie plasterki wedzonka, czosnkiem i cebulka naszpikowac przygotowany chleb (wkladajac w naciecia).Miekkim maslem posmarowac chleb i wlozyc go do 180°C rozgrzanego piekarnika.

Chleb zapiekac tak dlugo (ok.30-45 minut) doputy nie uzyska odpowiedniej zlocistej lub ciemno-zlocistej barwy.

Potrzebne przybory:

Zaroodporna forma.

Uwagi:

Chleb ten bedzie sie wysmienicie nadawal jako zakaska i przystawka na Waszym najblizszym "Grill-Party". :-))

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
AutorArnold

Zagrycha chłopska (Siołkowicka): Podobne przepisy

Zagrycha chłopska (Siołkowicka): wypróbuj również

Powiązane Tematy