Dietetyczne danie z rusztu. Dla wszystkich, którzy kochają grill, ale wybierają dietetyczne rozwiązania. Moczymy indyka w soku z pomarańczy. Używamy zaledwie odrobiny tłuszczu, cała tajemnica w pomarańczy. Mięso staje się aromatyczne i wcale nie suche, czego można się spodziewać po indyku. Sama forma szaszłyka daje duże możliwości, można nadziewać warzywa i mięso w takich proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają.
Składniki:
½ kg mięsa z piersi indyka,
2 pomarańcze,
3 łyżki oleju,
szczypta imbiru,
1 mała cebula,
1 czerwona papryka,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Filet z indyka myjemy.
Oczyszczamy.
Kroimy na małe kawałki.
Nacieramy je imbirem, solą i pieprzem.
Pół cebuli kroimy w talarki.
Dodajemy do mięsa.
Paprykę myjemy.
Kroimy w nieduże kawałki i także dodajemy do mięsa.
Pomarańcze wyciskamy.
A następnie sok mieszamy z olejem.
Wlewamy do reszty składników.
Całość odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Tuż przed grillowaniem nadziewamy na patyczki do szaszłyków kawałki mięsa, cebulę i paprykę.
Sosu nie wylewamy, będzie nam potrzebny do polewania piekących się szaszłyków.
Kładziemy na grill na kilka, kilkanaście minut pilnując, by się upiekły równomiernie z każdej strony.
Jak podawać?
Podajemy z sosami, pieczonymi ziemniakami, surówką.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |