Właśnie teraz można znaleźć na straganach najwięcej odmian pomidorów. Te najmniejsze, koktajlowe stanowią świetną bazę do przetworów. Zamknięte w słoju po kilku tygodniach staną się pyszną przekąską, a do tego czasu mogą ozdabiać kuchenną półkę, bo wyglądają naprawdę bardzo ładnie. By przygotować kiszone pomidorki wystarczy kilkanaście minut, a rzadko się zdarza, by przetwory nie więziły nas w kuchni przez długie godziny.
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych,
5 średniej wielkości ząbków czosnku,
kilka listków bazylii,
4 dag soli (niejodowanej).
Jak przyrządzić?
Myjemy ostrożnie pomidory, by nie uszkodzić skórki.
Czosnek obieramy.
Duże ząbki kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w spokoju.
Zioła myjemy i osuszamy.
Wyparzamy słoiki.
Układamy w nich warstwy pomidorków przekładając je listkami bazylii i czosnkiem.
W 1 litrze gorącej wody rozpuszczamy sól.
Kiedy woda będzie zaledwie letnia, zalewamy nią pomidorki.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy (podgrzewamy ustawione do góry nogami w garnku z wodą i gdy woda się zagotuje, słoiki wyjmujemy i odstawiamy w tej samej pozycji do ostygnięcia).
Jak podawać?
Idealne do kanapek i jako składnik sałatek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |