Jak zrobić łazanki?
OLIWKA . • dawno temuŁazanki to potrawa naszych babć i jak wszystko, co gotowały, jest niezmiennie pyszna i przenosi w magiczny smak dzieciństwa. Warto przypomnieć sobie stary przepis na łazanki z kapustą kiszoną i pokazać dzieciom co ty jadłaś, kiedy byłaś w ich wieku. Zwłaszcza, że przygotowanie takiego makaronu nie zajmuje wcale wiele czasu.
Przygotuj:
- 80 dag kiszonej kapusty
- pół kilograma pieczarek
- pół kilograma makaronu łazankowego
- sól, pieprz
- olej
Krok 1
Kiszoną kapustę gotuj w niewielkiej ilości wody około pół godziny.
Krok 2
Jak zrobić łazanki? Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni na złoto.
Krok 3
Przełóż kapustę do cebuli. Będzie ci wygodnie, jeśli zrobisz to łyżką cedzakową.
Krok 4
Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem 15 minut.
Krok 5
Umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na innej patelni, dopraw i przełóż do kapusty. Duś około 10 minut.
Krok 6
Łazanki z kapustą i pieczarkami są prawie gotowe. Brakuje tylko makaronu łazankowego. Ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. A następnie wymieszaj z innymi składnikami.
Krok 7
Jeśli wolisz łazanki z mięsem, możesz dodać trochę mniej pieczarek, a na ich miejsce przysmażyć i dorzucić kiełbasę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze