Tarta to szybki, łatwy i tani deser. Kruchy spód i sezonowe owoce z masą jajeczno– śmietankową to gwarancja pysznej, słodkiej przekąski. By ciasto miało bogaty, lekko śmietankowy smak, należy zawsze używać świeżego masła, a nie margaryny.
Składniki:
2 szklanki mąki,
150 g masła,
3 żółtka,
3 łyżki śmietany,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1 kg jabłek,
pół szklanki śmietanki kremówki,
3 żółtka,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru.
Tłuszcz i buła tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać nożem z zimnym masłem.
Dodać śmietanę, 3 żółtka, 3 łyżki cukru i sól.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na cienki placek.
Za pomocą wałka przełożyć do formy do tarty, uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Nadmiar ciasta odciąć nożem.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka obrane i pokrojone w ósemki.
Jabłka posypać cynamonem.
Śmietankę zmiksować z 3 żółtkami, 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i polać na jabłka.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
Jak podawać?
Tartę pokroić w trójkąty i podawać jeszcze ciepłą.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 24 zł |