Dlaczego warto podawać dzieciom jabłka?
PATRYCJA • dawno temuJabłko jest jednym z pierwszych owoców, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podać surowe starte na papce, w formie papki ze słoiczka, pieczone lub jako dodatek do kaszek dla niemowląt. Jabłka są nieocenionym źródłem witamin, szczególnie witaminy C.
Zdrowa skórka
Najwięcej składników odżywczych zawiera skórka, dlatego nie obieraj jabłuszka przed gotowaniem czy pieczeniem. Jabłka należy przyrządzać przed samym spożyciem, aby nie straciły smaku i koloru.
Jabłko na problemy żołądkowe
Surowe jabłuszko jest dobre na zaparcia, gdyż rozluźnia kupkę. Z kolei jabłuszko gotowane pomaga na rozwolnienie.
Bezpieczny owoc
Kupuj takie jabłka, które pachną intensywnie. To znak, że pozwolono im dojrzeć na drzewie a nie nafaszerowano je chemikaliami. Staraj się unikać stoisk w marketach z owocami. Wybieraj te jabłka, które zostały oznaczone jako produkt ekologiczny.
Przepis na pieczone jabłko
Do diety niemowląt, które skończyły 8. miesiąc życia można zacząć wprowadzać owoce. Najlepiej zacząć od jabłek. Możesz podać starte jabłuszko lub w wersji pieczonej.
Do pieczenia wybierz jabłuszko średniej wielkości (np. szara reneta). Porządnie wyszoruj je szczoteczką pod bieżącą wodą. Włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ostudź i obierz owoc. Przed podaniem możesz zmiksować jabłuszko. Starszemu dziecku możesz podać jabłuszko z ryżem i cynamonem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze