Pasta z sera camembert z migdałami

Przepis kulinarny
Pasta z sera camembert z migdałami Zobacz 5 zdjęć

Jak przygotować potrawy na święta, by nie zanudzić gości standardami? Szukając nowości pamiętajmy o świątecznej konwencji. Polecam pastę z sera camembert z dodatkiem prażonych migdałów. Świąteczny aromat migdałów w połączeniu z dojrzałym serem to miły akcent na typowym polskim stole. Przecież nie każdy lubi pieczony boczek z ćwikłą. A jeśli już prażymy migdały… może warto wrzucić ich na patelnię nieco więcej. Pycha.

Składniki:

2 opakowania sera camembert,
10 dag migdałów,
15 dag masła,
2 łyżeczki soku z cytryny,
5 łyżek soli,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Migdały zalewamy wrzątkiem i po godzinie obieramy ze skórki.

Pozostawiamy do wyschnięcia.

Na patelni rozgrzewamy sól i wrzucamy na nią migdały na kilka minut.

Kiedy nabiorą lekko złotego koloru, wyjmujemy je z soli i odkładamy do wystygnięcia.

Serki obieramy z białej skórki i miksujemy z migdałami, masłem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.

Kiedy masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana, przekładamy do salaterki, ozdabiamy kilkoma migdałami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem lub krakersami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Pasta z sera camembert z migdałami: Podobne przepisy

Pasta z sera camembert z migdałami: wypróbuj również

Powiązane Tematy