Pasta z sera camembert z migdałami - Przepis

Przepis kulinarny
Pasta z sera camembert z migdałami Zobacz 5 zdjęć

Jak przygotować potrawy na święta, by nie zanudzić gości standardami? Szukając nowości pamiętajmy o świątecznej konwencji. Polecam pastę z sera camembert z dodatkiem prażonych migdałów. Świąteczny aromat migdałów w połączeniu z dojrzałym serem to miły akcent na typowym polskim stole. Przecież nie każdy lubi pieczony boczek z ćwikłą. A jeśli już prażymy migdały… może warto wrzucić ich na patelnię nieco więcej. Pycha.

Składniki:

2 opakowania sera camembert,
10 dag migdałów,
15 dag masła,
2 łyżeczki soku z cytryny,
5 łyżek soli,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Migdały zalewamy wrzątkiem i po godzinie obieramy ze skórki.

Pozostawiamy do wyschnięcia.

Na patelni rozgrzewamy sól i wrzucamy na nią migdały na kilka minut.

Kiedy nabiorą lekko złotego koloru, wyjmujemy je z soli i odkładamy do wystygnięcia.

Serki obieramy z białej skórki i miksujemy z migdałami, masłem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.

Kiedy masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana, przekładamy do salaterki, ozdabiamy kilkoma migdałami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem lub krakersami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Pasta z sera camembert z migdałami: Podobne przepisy

Pasta z sera camembert z migdałami: wypróbuj również

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

„PROSTA PASTA” – RESTAURACJA LUBELLI

... Nowa restauracja na warszawskiej Pradze to „Prosta Pasta”, której właścicielem jest Lubella. Została otworzona na jedną noc, aby zaszczepić we wszystkich chęć gotowania w domach, inspirując się restauracyjnymi daniami. ... Wieczór otwarcia ...

2 miesiące temu

Ser camembert i dressing paprykowy

... Ser camembert jest pyszny sam w sobie, ale czasem warto, dla urozmaicenia, podawać go ze smacznymi dodatkami. Tym razem przygotuj dressing paprykowy. Potrawa będzie naprawdę wyjątkowa. To znakomita przystawka na przyjęcia i spotkania z ...

dawno temu

Pasta jajeczna - sposób na pyszne śniadanie

... Pasta jajeczna to przepis na pyszne śniadanie. Jajka, ser żółty, majonez, szczypiorek i do tego świeżutka bułeczka z masłem. Ummm.... pycha. Taki posiłek nie jest w prawdzie zbyt dietetyczny ... , ale nie można przecież rezygnować ze wszystkich ...

dawno temu

MIGDAŁY

... Migdały zalicza się do orzechów. Są bardzo cenione przez dietetyków i lekarzy, bowiem zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Jak działają na organizm i czy migdały są kaloryczne? ... 1. Migdały – właściwości Migdały nazywane są jedyni z ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... Światowa uprawa migdałów znajduje się w Ameryce, jednak w Europie ich spożycie jest równie popularne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, ta chrupiąca i zdrowa przekąska kryje w sobie wiele cennych właściwości. ...

dawno temu

Pasta z łososia

... na chrupiącą bułkę albo kromkę razowego chleba? Oczywiście na pierwszym miejscu trzeba wymienić żółty ser, wędlinę i twarożki. Nawet gdy wskazane produkty są obiektem naszego uwielbienia, z czasem ... szukamy jakiegoś sposobu na ich ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... się z serami – ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Pasta z makreli

... Dowiedz się, jakie dania możesz przygotować z makreli, a także poznaj przepis na pyszną pastę rybną! ... trudna w przyprawianiu. Jeżeli jednak nie chcesz eksperymentować, spróbuj przygotować pastę rybną z makreli. To bardzo szybki sposób na ...

dawno temu

Pasta z kurczaka

... sposób możemy je urozmaicać? Jest to możliwe dzięki przygotowaniu różnego rodzaju past. W poniższym artykule znajdziesz pomysły na zrobienie niektórych z nich, a zwłaszcza poznasz przepis na pastę kanapkową z kurczaka. ... dzieci przebywają w ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Serum witaminowe – jakie powinno być serum z witaminą C

... Wśród witamin, nie ma chyba bardziej popularnej niż witamina C, która została przebadana pod względem bezpieczeństwa i skuteczności działania. Wykorzystuje się ją w tworzeniu składu, takich kosmetyków jak – kremy, maseczki czy toniki, a także ...

dawno temu

Jak zrobić pastę cukrową do depilacji?

... Depilacja pastą cukrową wciąż zdobywa zwolenniczki. Można ją wykonać samodzielnie, właściwie bez ryzyka poparzenia, jak to bywa w przypadku wosku. A efekt utrzymuje się dłużej niż po goleniu maszynką. Jak zrobić pastę cukrową do depilacji? ... ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Właściwości migdałów

...   Są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek czy nawet panierka do mięs! Mało kto wie jednak, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Powiązane Tematy