Jak przygotować potrawy na święta, by nie zanudzić gości standardami? Szukając nowości pamiętajmy o świątecznej konwencji. Polecam pastę z sera camembert z dodatkiem prażonych migdałów. Świąteczny aromat migdałów w połączeniu z dojrzałym serem to miły akcent na typowym polskim stole. Przecież nie każdy lubi pieczony boczek z ćwikłą. A jeśli już prażymy migdały… może warto wrzucić ich na patelnię nieco więcej. Pycha.
Składniki:
2 opakowania sera camembert,
10 dag migdałów,
15 dag masła,
2 łyżeczki soku z cytryny,
5 łyżek soli,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Migdały zalewamy wrzątkiem i po godzinie obieramy ze skórki.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Na patelni rozgrzewamy sól i wrzucamy na nią migdały na kilka minut.
Kiedy nabiorą lekko złotego koloru, wyjmujemy je z soli i odkładamy do wystygnięcia.
Serki obieramy z białej skórki i miksujemy z migdałami, masłem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
Kiedy masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana, przekładamy do salaterki, ozdabiamy kilkoma migdałami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem lub krakersami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |