Specjał wschodniej Polski. Częstują nim także na Litwie i Ukrainie. Mrowisko (lub Sto Liści) to po prostu stos domowej roboty faworków polany specjalnym sosem złożonym z miodu, masła, maku i rodzynek. Niektórzy dodają do niego odrobinę śmietany, co niestety skutkuje mniej przyjemnym wyglądem całości, więc nie polecam, jeśli ciasto ma zachwycić gości.
Składniki:
Ciasto:
3-4 szklanki mąki,
pół paczki proszku do pieczenia (małego),
10 żółtek,
1 jajko,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka śmietany,
1 łyżka masła,
3 łyżki spirytusu.
Syrop:
13 dag masła,
½ proszku do pieczenia,
½ szklanki cukru,
½ szklanki miodu,
garść rodzynek,
1 łyżka maku.
Dodatkowo, do rozwałkowania ciasta: 3 łyżki oleju,
do smażenia: ¾ kg smalcu.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy.
Masa ma być gładka, miękka i elastyczna.
Na stolnicę wlewamy odrobinkę oleju, wałkujemy po niedużym kawałku ciasta na cienkie placki. Nożem wycinamy wąskie paski.
Możemy je przewlekać, jak w przypadku faworków, ale nie jest to konieczne, trudniej z nich wtedy ułożyć stos.
Tak przygotowane paski smażymy w głębokim smalcu na złoty kolor. Usmażone ciasto odkładamy do wystygnięcia.
Składniki na syrop wlewamy i wsypujemy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia masła i miodu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy i ciasto, i sos będą chłodne, układamy warstwy faworków i każdą z nich osobno polewamy syropem.
Odstawiamy.
Jak podawać?
Podajemy w całości.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |