Często zostaje nam mięso z rosołu i nie bardzo wiemy, co z nim zrobić. Warto je wykorzystać do farszu na uszka. Malutkie pierożki, takie na jeden kęs, są znakomite do czerwonego i białego barszczu, do rosołu, a także do zup zmiksowanych. Mogą być odsmażane na maśle, zapiekane z parmezanem. Wersji jest dużo, a w każdej uszka smakują wybornie.
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki,
1 jajko,
szklanka wody,
szczypta soli,
2 łyżki oleju.
Farsz:
80 dag rosołowego mięsa wołowego,
cebula,
marchew,
pietruszka,
pół łyżeczki majeranku,
ząbek czosnku,
łyżeczka masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przygotowane mięso ugotować razem z pietruszką i marchewką.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Mięso zemleć w maszynce razem z marchewką, pietruszką i podsmażoną cebulą.
Farsz przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Mąkę zagnieść z jajkiem, olejem, szczyptą soli i wodą.
Miękkie i elastyczne ciasto odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć niewielkie romby, nakładać przygotowany farsz, sklejać po przekątnej i łączyć dwa boki.
Gotować w osolonym wrzątku.
Jak podawać?
Podawać jako dodatek do zup.
Do czerwonego lub białego barszczu, do rosołu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 27 zł |