Placek bakaliowo–owocowy czyli pyszne ciasto, pełne owoców i bakalii, miękkie, wilgotne, słodkie. Zawsze się udaje, pięknie wyrasta, nawet po kilku dniach nie robi się suche, a przede wszystkim jest łatwe i nie wymaga specjalnego wysiłku.
Składniki:
2 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
6 jajek,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
¾ szklanki oleju,
łyżeczka kawy,
po 100g orzechów włoskich i rodzynek,
po 50g śliwek suszonych, daktyli,
5 suszonych fig,
2 banany,
4 jabłka,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Jaja ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
Powoli dodawać olej ciągle miksując.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kawę.
Składniki połączyć za pomocą miksera.
Rodzynki sparzyć.
Śliwki, daktyle, figi pokroić.
Jabłka i banany pokroić na pół plasterki.
Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Bakalie, jabłka, banany wymieszać z ciastem.
Blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 29 zł |