Z wielu różnych przepisów na brokuły proponuję wypróbować tę sałatkę na ciepło. Smak brokułów uszlachetniony parmezanem i odrobiną octu balsamicznego zaspokoi smakoszy a wszystkim będącym na diecie umili jej monotonię. I co ważne, jada się ją na ciepło, więc można śmiało uznać tę sałatkę za pełnoprawny obiad. Cały proces przygotowania zajmuje 10 minut. Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, by uzyskać doskonały smak.
Składniki:
brokuły,
kilka liści zielonej sałaty,
3 łyżki octu balsamicznego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
10 dag parmezanu,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w dużej ilości posolonego wrzątku 8 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku.
Ocet balsamiczny z oliwą mieszamy w słoiczku dodając odrobinę soli i pieprzu.
Na liściach sałaty układamy lekko twardawe brokuły a następnie polewamy całość sosem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Obieraczką do warzyw strugamy płatki parmezanu i posypujemy nimi sałatkę.
Jak podawać?
Podajemy ciepłą z pieczywem lub solo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |