Niewielkie kwadraciki z ciasta francuskiego wypełnione różnymi farszami to przekąski idealne na imprezę. Mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu. Bazą pierwszego farszu jest szpinak. W połączeniu z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową traci mdły smak i staje się bardziej wyrazisty. Bazą drugiego farszu jest indyk, który w połączeniu z młodą cebulką i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Baza:
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
15 dag mozzarelli.
I farsz:
30 dag świeżego szpinaku,
10 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
II farsz:
30 dag fileta z indyka,
1 duża cebula lub 2 małe,
kilka suszonych pomidorów w zalewie,
sól,
pieprz,
łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Szpinak przebrać, odciąć ogonki, umyć i pokroić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Dodać szpinak i chwilę całość smażyć na wolnym ogniu.
Gdy wyparuje woda i farsz będzie gęsty, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Mięso z indyka i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju.
Dodać pokrojone, suszone pomidory, przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty, na każdym umieścić farsz.
Kwadraciki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.
Kilka minut przed końcem pieczenia kwadraty posypać startą mozzarellą.
Jak podawać?
Przekąski z ciasta francuskiego smakują na ciepło i zimno.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |