Kruche babeczki z musem jagodowym na bazie serka mascarpone i błyskawiczna konfitura ze świeżych truskawek... latem, gdy sezonowych owoców mamy pod dostatkiem, możemy zrobić pyszny deser. Truskawki i jagody można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, morelami, malinami. Najlepiej stworzyć ciastko z ulubionymi owocami.
Składniki:
25 dag mąki,
10 dag masła,
2 żółtka,
pół szklanki cukru,
szczypta soli,
20 dag serka mascarpone,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
40 dag jagód,
30 dag truskawek,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pół tabliczki białej czekolady,
1,5 łyżki cukru,
1 łyżka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
Dodać żółtka, pół szklanki cukru, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkować na dość cienki placek.
Wylepić nim foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Delikatnie wyjąć z foremek i wystudzić.
20 dag truskawek rozgnieść widelcem i dusić na wolnym ogniu z 1,5 łyżki cukru, około 5 minut.
Odlać część soku, wystudzić go i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną.
Wlać do truskawek i zagotować.
Konfiturą truskawkową posmarować babeczki, odstawić do wystygnięcia.
30 dag jagód zmiksować z serkiem mascarpone, śmietaną i cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ciepłą dodać do musu jagodowego.
Tak przygotowanym kremem napełnić babeczki.
Udekorować pozostawionymi jagodami i truskawkami.
Jak podawać?
Przed podaniem babeczki schłodzić w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |