Gdyby zapytać niemal w każdej polskiej wsi, co warto zrobić z kurkami, okaże się, że gospodynie cenią sobie zwłaszcza rosół. Oczywiście rosół musi zostać przygotowany według tradycyjnej receptury, z cebulą podpieczoną na blasze lub nad gazem i kawałkiem kapusty. Mięso tylko z kury, najlepiej wiejskiej, i koniecznie z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
Składniki:
1 kura,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek kapusty,
2 liście laurowe,
kilka nasion ziela angielskiego,
1 cebula,
sól i pieprz,
30 dag kurek,
1 łyżka posiekanego koperku.
Lane kluski:
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wody,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.
Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.
Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.
Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.
Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.
Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.
Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.
W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.
Solimy.
Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.
Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.
Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami.
Jak podawać?
Podajemy posypane koperkiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 160 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |