Często szukamy pomysłów na dania z kurczaka lub indyka. Wszyscy wiemy, że drób doskonale komponuje się z owocami. Jeżeli dołożymy trochę orientalnej przyprawy, danie będzie miało egzotyczny sznyt. A wszystko to za sprawą cynamonu, przyprawy o silnym, słodko-korzennym zapachu i lekko pikantnym smaku.
Składniki:
pół kg fileta z indyka,
4 krążki ananasa z puszki,
pół szklanki syropu z ananasa,
3 morele,
2 brzoskwinie,
marchew,
cebula,
łyżka oleju,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
pomidor,
płaska łyżeczka cynamonu,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka curry,
łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Fileta z indyka pokroić w paseczki.
Oprószyć curry, solą i pieprzem.
Usmażyć na maśle.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać drobno pokrojoną marchewkę, obrany ze skórki pomidor oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Wszystko dusić, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec duszenia dodać pokrojone owoce i syrop z ananasa.
Doprawić cynamonem, solą i pieprzem.
Indyka połączyć z sosem.
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |