Wiele owoców i warzyw można już kupić przez okrągły rok. Jednak gruszki jadamy niemal wyłącznie jesienią, bo wersja z importu, całoroczna, nie przypomina w smaku prawdziwych gruszek. Zatem spróbujmy zdążyć i skorzystać z nich, gdy są najsmaczniejsze. Tak wiele jest smakowitych, ciekawych potraw z tych owoców, że trzeba się spieszyć. Dla smakoszy - zestaw szlachetnych smaków w sałatce gruszkowo-selerowej.
Składniki:
1 nieduży seler,
2 gruszki,
10 orzechów włoskich,
sok z ½ cytryny,
4 łyżeczki majonezu.
Jak przyrządzić?
Seler myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę, a orzechy obieramy i siekamy.
W salaterkach układamy składniki i polewamy 1 łyżeczką majonezu oraz sokiem z cytryny.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem, mieszamy tuż przed konsumpcją.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |