Ryby to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, aby uchronić się przed chorobami, powinniśmy je jadać 2-3 razy w tygodniu. Jednak w Polsce nadal jemy za mało ryb. Dorsz duszony z warzywami i kaszą kuskus ma orientalną nutę - to smaczne, zdrowe danie, podane w prosty ale nie banalny sposób.
Składniki:
pół kg mrożonego fileta z dorsza,
1 średnia cukinia,
15 dag mrożonej fasolki szparagowej,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
2 pomidory,
2 cebule,
ząbek czosnku,
¾ szklanki kaszy kuskus,
2 łyżki rodzynek,
kilka orzechów włoskich,
łyżeczka ziół prowansalskich,
pół szklanki bulionu,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Marchewkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i podzielić na mniejsze części.
Cebulę podsmażyć na oleju, połowę odłożyć, a do drugiej dodać marchewkę, fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę.
Zalać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodać połowę pokrojonej cukinii, sparzone i obrane ze skórki pomidory.
Dorsza posypać ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dodać do warzyw.
Wszystko dusić jeszcze około 15 minut.
Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Odłożoną cebulę wymieszać z rodzynkami, cienko pokrojonym czosnkiem i rozdrobnionymi orzechami i chwilę smażyć na patelni.
Z uduszonych warzyw wyjąć delikatnie rybę, a warzywa połączyć z kaszą.
Drugą połowę cukinii pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
Na półmisku ułożyć kuskus z warzywami, na to dorsza, następnie cebulę z rodzynkami, czosnkiem i orzechami.
Udekorować plasterkami cukinii.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |