Śledzie w sosie chrzanowym

Przepis kulinarny
Śledzie w sosie chrzanowym Zobacz 4 zdjęcia

Śledzie to nie tylko potrawa na wigilię, sprawdza się również w karnawale. Trochę naszej intuicji kulinarnej, a śledzie mogą się stać wyszukaną i wykwintną przystawką. Świeżo starty chrzan, śliwki w occie, jabłka i śmietana to składniki na sos, który w połączeniu ze śledziami daje znakomity rezultat.

Składniki:

pół kg solonych płatów śledziowych,
10 dag startego chrzanu,
6 śliwek w zalewie octowej,
2 jabłka,
2 ząbki czosnku,
sok z połowy cytryny,
100 g gęstej śmietany,
pieprz,
szczypta zmielonych goździków,
natka pietruszki.

Jak przyrządzić?

Śledzie wymoczyć w wodzie, aby nie były zbyt słone i pokroić na mniejsze cząstki.

Świeżo starty chrzan połączyć z pokrojonymi śliwkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę.

Drugie jabłko zostawić do dekoracji.

Dodać drobno pokrojony czosnek, śmietanę, przyprawić pieprzem, zmielonymi goździkami i sokiem z cytryny.

Na półmisku ułożyć śledzie i polać sosem chrzanowym.

Półmisek udekorować plasterkami jabłka oraz natką pietruszki.

Jak podawać?

Przygotować na dwie godziny przed podaniem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt17 zł

Śledzie w sosie chrzanowym: Podobne przepisy

Śledzie w sosie chrzanowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy