Śledzie to nie tylko potrawa na wigilię, sprawdza się również w karnawale. Trochę naszej intuicji kulinarnej, a śledzie mogą się stać wyszukaną i wykwintną przystawką. Świeżo starty chrzan, śliwki w occie, jabłka i śmietana to składniki na sos, który w połączeniu ze śledziami daje znakomity rezultat.
Składniki:
pół kg solonych płatów śledziowych,
10 dag startego chrzanu,
6 śliwek w zalewie octowej,
2 jabłka,
2 ząbki czosnku,
sok z połowy cytryny,
100 g gęstej śmietany,
pieprz,
szczypta zmielonych goździków,
natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Śledzie wymoczyć w wodzie, aby nie były zbyt słone i pokroić na mniejsze cząstki.
Świeżo starty chrzan połączyć z pokrojonymi śliwkami i jabłkiem pokrojonym w kostkę.
Drugie jabłko zostawić do dekoracji.
Dodać drobno pokrojony czosnek, śmietanę, przyprawić pieprzem, zmielonymi goździkami i sokiem z cytryny.
Na półmisku ułożyć śledzie i polać sosem chrzanowym.
Półmisek udekorować plasterkami jabłka oraz natką pietruszki.
Jak podawać?
Przygotować na dwie godziny przed podaniem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |