Naleśniki mają wszechstronne zastosowanie, używamy ich do krokietów, zapiekanek, tortów. Podobnie jak pierogi przyjmą każdy farsz i to od naszego pomysłu zależy czy będą to zwykłe naleśniki, czy stworzą wykwintne danie. Naleśniki z chudym serem i zdrowym szpinakiem nie są aż tak tuczące, nadają się na samodzielne danie i bardzo dobrze smakują.
Składniki:
Naleśniki:
25 dag mąki pszennej,
szklanka mleka,
szklanka wody,
2 jajka,
szczypta soli.
Farsz:
opakowanie mrożonych liści szpinaku,
30 dag chudego białego sera,
10 oliwek,
cebula,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
skrawek słoniny.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać i zmiksować na gładką masę.
Ciasto odstawić, by odpoczęło.
Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę.
Wrzucić rozmrożony szpinak i smażyć do wyparowania wody.
Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Do lekko przestudzonej masy dodać ser rozgnieciony widelcem i pokrojone oliwki.
Patelnię smarować kostką słoniny.
Smażyć cienkie naleśniki, na każdy nakładać farsz i zwijać w rulony.
Każdy naleśnik posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |