Tak przygotowane filety zwykle jemy na uroczystych przyjęciach rodzinnych, rzadziej w domu, gdyż łatwiej jest wrzucić kotlecik na patelnię i mieć szybki obiad, niż starać się zrobić coś innego, co trwa dłużej, ale jest za to znakomitym daniem. Filet drobiowy to soczyste delikatne mięso z rozpuszczonym serem w środku i wypływającym maślanym sosem.
Składniki:
6 filetów drobiowych,
8 dag masła,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
łyża posiekanego koperku,
10 dag żółtego sera np. gouda,
sól,
pieprz,
jajko,
dwie łyżko bułki tartej,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Miękkie masło utrzeć z drobno pokrojoną natką i koperkiem.
Uformować wałeczek i pokroić na 6 kawałków.
Każdy kawałek zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Ser pokroić na 6 kawałków.
Filety oczyścić, przekroić tak, aby powstała kieszeń.
Oprószyć solą i pieprzem również w środku kieszeni.
Do kieszeni włożyć zamrożone masło i ser.
Filety spiąć tak, aby zawartość nie wypłynęła (wykałaczkami).
Uformowane kotlety posmarować rozkłóconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.
Obsmażyć z obu stron na patelni.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, marchewką lub dowolnymi warzywami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |