Błyskawiczny sposób na uniwersalną przekąskę. Można ją podać, gdy sznycelki są jeszcze gorące, ale nic im nie ubędzie, gdy wystygną. W towarzystwie sałat i sosów sprawdzają się wyśmienicie na wszelkich bankietach rodzinnych, zwłaszcza gdy uczestniczą w nich dzieci. Dodatkową atrakcją jest panierka z krakersów. Nie powinno ich też zabraknąć jako dodatku do sznycelków. Plasterki mango można zastąpić żółtym serem. Jeśli planujecie przyjęcie komunijne w domu, polecam ten przepis.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka,
2 szklanki kefiru,
1 duże opakowanie krakersów,
1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
1 mango,
olej do smażenia.
Wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Poprzedniego dnia mięso myjemy i kroimy na długie wąskie kawałki.
Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy całe opakowanie przyprawy do gyrosa i mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozkruszamy krakersy, obtaczamy w nich kawałki mięsa wyjęte z marynaty.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka na złoty kolor.
Mango kroimy na cienkie plasterki, dokładamy do sznycelków i spinamy je wykałaczkami.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie sałat.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |