Przystawki podnoszą wartość każdego przyjęcia. Są ozdobą stołu, pobudzają apetyt. Soczysty i słodki owoc gruszki doskonale komponuje się z ostrym serem pleśniowym. Całość zamknięta w łódeczce z ciasta francuskiego i przystrojona filecikiem anchois. Pycha!
Składniki:
4 duże gruszki,
opakowanie ciasta francuskiego,
20 dag sera pleśniowego,
8 filetów anchois,
jajko.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Gruszki obrać, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.
Ser pokroić na kawałki i napełnić nim gruszki.
Ciasto pokroić na prostokąty takiej wielkości, aby zmieściła się w nim połówka gruszki i aby ciasto tworzyło łódkę.
W tym celu gruszkę obtaczamy ciastem i zlepiamy końce dłuższych boków.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż się zarumieni.
Jak podawać?
Dekorujemy filecikiem i podajemy gorące.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |