Za chwilę skończy się czas dorodnych, polskich truskawek wrzucanych do deserów, ciast i koktajli. Sezon na te owoce szybko mija, więc trzeba się spieszyć z ich wykorzystaniem. Najlepiej przygotowując pyszny deser. Własnoręcznie upieczony biszkopt z warstwą delikatnego, puszystego serka, a wszystko polane słodkim musem truskawkowym to tylko jeden z przykładów wykorzystania polskiej, słodkiej truskawki.
Składniki:
Biszkopt:
szklanka mąki,
1/3 szklanki cukru,
4 jajka.
Masa serowa:
30 dag chudego białego sera,
1 homogenizowany serek waniliowy,
1 homogenizowany serek naturalny,
1 budyń waniliowy,
300 g mleka,
2 łyżki cukru.
Mus truskawkowy:
pół kg truskawek,
2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i zmiksować.
Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Budyń ugotować z mlekiem i łyżką cukru, wystudzić.
Wszystkie serki zmiksować i połączyć z budyniem.
Truskawki zmiksować z cukrem, kilka zostawić do dekoracji.
Wystudzony biszkopt pokroić w grubą kostkę.
Szklane pucharki wyłożyć biszkoptową kostką, na to warstwa budyniowo-serowa, a na wierzchu mus truskawkowy.
Udekorować całymi truskawkami i listkami mięty.
Jak podawać?
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |