Czasem zapominamy, że por nie służy wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Dobrze przygotowane pory mogą stać się wyśmienitym dodatkiem do dań lub wegetariańską przekąską. Oczywiście bez odpowiedniego sosu takie pory znalazłyby niewielu chętnych, lecz sosik majonezowy pełen pysznych kalorii zmienia perspektywę.
Składniki:
4 pory,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka ostrej musztardy,
4 jajka,
mała cebula,
1 szklanka majonezu,
1 marchewka,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pory dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 minut.
Wyjmujemy, gdy będą już miękkie, zanim się rozpadną.
W tym czasie szykujemy sos.
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, siekamy w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnięty przez praskę ucieramy z solą i drobniutko siekamy cebulkę.
Dodajemy te wszystkie składniki wraz z musztardą do majonezu i dokładnie mieszamy.
Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż, na cienkie plasterki.
Wkładamy je na moment do gotujących się porów, odkładamy. Pory odsączamy, układamy na półmisku zawinięte w plasterki marchewki i polewamy sosem.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco z obiadem lub z pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |