Sezon na leśne grzyby rozpoczęty. Ich aromat i smak przyciąga co roku rzesze smakoszy i pasjonatów grzybobrania. Świeżo zebrane grzyby najlepiej przyrządzić tego samego dnia zachowując maksimum ostrożności przy ich zbieraniu i przeglądaniu. Duszone, różnorodne gatunki grzybów podajemy z kopytkami i sezonowymi warzywami.
Składniki:
Kopytka:
70 dag ziemniaków,
1,5 szklanki mąki,
jajko,
płaska łyżeczka soli,
koperek.
Duszone grzyby:
1 kg różnych gatunków grzybów (kurki, maślaki, osaki, podgrzybki, kozaki),
2 łyżki masła,
2 cebule,
pęczek pietruszki,
pół szklanki śmietany,
sól,
pieprz,
majeranek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
Dodać mąkę, jajko, sól i wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować wałeczek i kroić kluski.
Kopytka wrzucać do gotującej się wody, lekko osolonej i gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na talerze, posypać koperkiem.
Grzyby oczyścić, jeżeli są maślaki obrać ze skórki, umyć pod bieżącą wodą, pokroić.
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Dodać grzyby i smażyć około pół godziny.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, chwilę jeszcze smażyć.
Na koniec dodać śmietanę.
Jak podawać?
Grzyby podawać z kopytkami i sezonowymi warzywami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |