Zamiast na patelnię wrzuć indyka na grill i podaj z ziemniakami ale w sałatce pełnej warzyw: pomidorów, zielonego groszku. Sezon na polskie pomidory zbliża się ku końcowi, ale są one wciąż tanie, więc warto korzystać z nich teraz, zanim ich miejsce zajmą niedojrzałe transportowane sztuczne pomidory. W sałatce będzie zdrowiej i inaczej niż zwykle. Jeśli dbasz o linię, zamiast majonezu możesz w dietetycznej wersji dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego.
Składniki:
100 g indyka,
Jak przyrządzić?
Indyka oczyść, umyj, pokrój na centymetrowe plastry i grilluj do miękkości.
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Pomidory pokrój w ósemki lub drobniej.
Odcedź zielony groszek i przepłucz pod bieżącą wodą.
Groszek wrzuć do miski, dodaj pokrojonego na kawałki indyka, pokrojone ziemniaki i pomidory.
Umyj i pokrój natkę pietruszki.
Wrzuć do sałatki.
Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Wymieszaj z majonezem lub jogurtem naturalnym.
Dopraw pieprzem i solą.
Wstaw do lodówki na godzinę, by składniki się połączyły.
Jak podawać?
Podawaj z pieczywem z ziarnami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |