Cukinia w boczku – świetna przekąska - zaspokoi pierwszy głód i zaostrzy apetyt przed kolejnym daniem. Delikatna cukinia z aromatycznym farszem, którego głównym składnikiem są leśne kurki, chrupiący cienki boczek i ostra papryka, nadająca pikantności całej potrawie. Danie proste, oryginalne i smaczne.
Składniki:
2 średnie cukinie,
kilka cienkich plastrów wędzonego boczku,
cebula,
20 dag kurek,
strąk papryczki chilli,
papryka żółta,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka szczypiorku,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię cienko obrać, pokroić na kawałki długości 6-7 cm i każdy wydrążyć od góry.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone kurki (małe w całości, większe pokroić) i smażyć około 10 minut.
Obie papryki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając gniazda nasienne, dodać do kurek i jeszcze chwilę smażyć.
Dorzucić pokrojoną natkę i szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowane cukinie owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami i ostrożnie obsmażyć na patelni.
Następnie cukinię wyjąć z patelni, napełnić przygotowanym farszem, ustawić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorące, prosto z piekarnika.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |