Żadne inne ciasto nie posiada takich właściwości jak drożdżowe, a to za sprawą właśnie drożdży, które są naturalnym spulchniaczem i mają wiele odżywczych składników. Z dodatkiem cynamonu ciasto jest bardzo aromatyczne i nabiera znacznie ciekawszego smaku.
Składniki:
75 dag mąki pszennej,
1,5 kostki masła,
4 jaja,
5 dag drożdży,
1 i 1/3 szklanki cukru,
2 łyżki cynamonu,
400 ml mleka.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstawić.
Resztę mleka podgrzać z 0,5 kostki masła i 0,5 szklanki cukru i mieszać, aż masło i cukier się rozpuści.
Mąkę przesiać, dodać drożdże, 3 jajka i powoli wlewać mleko z masłem i cukrem.
Ciasto wyrabiać energicznymi ruchami ręki, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Kostkę bardzo miękkiego masła rozetrzeć z pozostałym cukrem i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę.
Oderwać 1/3 ciasta i rozwałkować na placek pasujący do przygotowanej formy.
Ułożyć go w wysmarowanej i posypanej tartą bułką formie.
Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt 55 cm na 15 cm, posmarować masą cynamonową i zwinąć w rulon.
Tak przygotowane ciasto pociąć na dwucentymetrowe kawałki i układać na spodzie ciasta drożdżowego, stroną z widoczną masą cynamonową do wierzchu.
Odczekać aż ciasto trochę podrośnie i posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35 minut.
Jeżeli wierzch za szybko się zarumieni, przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |