Sos pomidorowy po polsku - Przepis

Przepis kulinarny
Sos  pomidorowy po polsku Zobacz 5 zdjęć

Włochom zawdzięczamy spaghetti bolognese. I choć każdy kucharz ma swoją wersję, to bazą zawsze jest wołowina i pomidory. Sos, który proponuję, jest oparty na suszonym tymianku, cebuli i occie jabłkowym. Obecność łyżki miodu obowiązkowa. Czosnek, kilka ostrych papryczek do smaku i mielona wołowina. Do takiego sosu zaskakująco dobrze pasują kawałki surowego ogórka, znacznie wcześniej oprószone solą i pieprzem.

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny,
2 cebule,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 marchewka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 puszka całych pomidorów,
1 opakowanie gęstego soku pomidorowego,
1 łyżka miodu,
1 papryka,
2 papryczki chili lub papryka ostra w proszku,
4 ząbki czosnku,
¼ szklanki octu jabłkowego,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
4 łyżki oleju,
5 dag twardego sera żółtego,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
ewentualnie śmietana.

Jak przyrządzić?

Mięso wkładamy do miski.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.

Wlewamy mniejszą część octu i mieszamy.

Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.

Cebulę, paprykę, papryczki kroimy w kostkę.

Marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę.

Gdy stanie się lekko przeźroczysta, dolewamy resztę octu i przez chwilę dusimy na małym ogniu.

Gdy większość płynu wyparuje, przekładamy cebulę do rondla.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy paprykę oraz papryczki przez ok. 2 minuty na dużym ogniu, stale mieszając.

Papryki dodajemy do rondla i wstawiamy go na mały ogień.

Dolewamy szklankę rozpuszczonego wcześniej w ciepłej wodzie bulionu warzywnego.

Przykrywamy.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy na nim marchewkę przez ½ minuty.

Dokładamy do warzyw w rondlu.

Na patelnię wlewamy resztę oleju (2 łyżki) i smażymy na nim mięso stale rozdrabniając je widelcem (najlepiej drewnianym), aż płyn odparuje i mięso będzie rozdrobnione.

Dokładamy je do rondla.

Dodajemy większą część suszonego tymianku.

Dusimy przez chwilę stale mieszając.

Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i sok z pomidorów oraz miód.

Doprawiamy pieprzem.

Dusimy 2 godziny, aż składniki się niemal rozpadną.

Pod koniec duszenia solimy do smaku.

Jak podawać?

Sos podajemy z makaronem, posypany natką zielonej pietruszki i tartym serem. Opcjonalnie z łyżką śmietany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Sos pomidorowy po polsku: Podobne przepisy

Sos pomidorowy po polsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy