Włochom zawdzięczamy spaghetti bolognese. I choć każdy kucharz ma swoją wersję, to bazą zawsze jest wołowina i pomidory. Sos, który proponuję, jest oparty na suszonym tymianku, cebuli i occie jabłkowym. Obecność łyżki miodu obowiązkowa. Czosnek, kilka ostrych papryczek do smaku i mielona wołowina. Do takiego sosu zaskakująco dobrze pasują kawałki surowego ogórka, znacznie wcześniej oprószone solą i pieprzem.
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny,
2 cebule,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 marchewka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 puszka całych pomidorów,
1 opakowanie gęstego soku pomidorowego,
1 łyżka miodu,
1 papryka,
2 papryczki chili lub papryka ostra w proszku,
4 ząbki czosnku,
¼ szklanki octu jabłkowego,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
4 łyżki oleju,
5 dag twardego sera żółtego,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
ewentualnie śmietana.
Jak przyrządzić?
Mięso wkładamy do miski.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
Wlewamy mniejszą część octu i mieszamy.
Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Cebulę, paprykę, papryczki kroimy w kostkę.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę.
Gdy stanie się lekko przeźroczysta, dolewamy resztę octu i przez chwilę dusimy na małym ogniu.
Gdy większość płynu wyparuje, przekładamy cebulę do rondla.
Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy paprykę oraz papryczki przez ok. 2 minuty na dużym ogniu, stale mieszając.
Papryki dodajemy do rondla i wstawiamy go na mały ogień.
Dolewamy szklankę rozpuszczonego wcześniej w ciepłej wodzie bulionu warzywnego.
Przykrywamy.
Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy na nim marchewkę przez ½ minuty.
Dokładamy do warzyw w rondlu.
Na patelnię wlewamy resztę oleju (2 łyżki) i smażymy na nim mięso stale rozdrabniając je widelcem (najlepiej drewnianym), aż płyn odparuje i mięso będzie rozdrobnione.
Dokładamy je do rondla.
Dodajemy większą część suszonego tymianku.
Dusimy przez chwilę stale mieszając.
Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i sok z pomidorów oraz miód.
Doprawiamy pieprzem.
Dusimy 2 godziny, aż składniki się niemal rozpadną.
Pod koniec duszenia solimy do smaku.
Jak podawać?
Sos podajemy z makaronem, posypany natką zielonej pietruszki i tartym serem. Opcjonalnie z łyżką śmietany.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |