Sos pomidorowy po polsku - Przepis

Przepis kulinarny
Sos  pomidorowy po polsku Zobacz 5 zdjęć

Włochom zawdzięczamy spaghetti bolognese. I choć każdy kucharz ma swoją wersję, to bazą zawsze jest wołowina i pomidory. Sos, który proponuję, jest oparty na suszonym tymianku, cebuli i occie jabłkowym. Obecność łyżki miodu obowiązkowa. Czosnek, kilka ostrych papryczek do smaku i mielona wołowina. Do takiego sosu zaskakująco dobrze pasują kawałki surowego ogórka, znacznie wcześniej oprószone solą i pieprzem.

Składniki:

50 dag mielonej wołowiny,
2 cebule,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 marchewka,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 puszka całych pomidorów,
1 opakowanie gęstego soku pomidorowego,
1 łyżka miodu,
1 papryka,
2 papryczki chili lub papryka ostra w proszku,
4 ząbki czosnku,
¼ szklanki octu jabłkowego,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
4 łyżki oleju,
5 dag twardego sera żółtego,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
ewentualnie śmietana.

Jak przyrządzić?

Mięso wkładamy do miski.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.

Wlewamy mniejszą część octu i mieszamy.

Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.

Cebulę, paprykę, papryczki kroimy w kostkę.

Marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę.

Gdy stanie się lekko przeźroczysta, dolewamy resztę octu i przez chwilę dusimy na małym ogniu.

Gdy większość płynu wyparuje, przekładamy cebulę do rondla.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy paprykę oraz papryczki przez ok. 2 minuty na dużym ogniu, stale mieszając.

Papryki dodajemy do rondla i wstawiamy go na mały ogień.

Dolewamy szklankę rozpuszczonego wcześniej w ciepłej wodzie bulionu warzywnego.

Przykrywamy.

Na patelni podgrzewamy ½ łyżki oleju i smażymy na nim marchewkę przez ½ minuty.

Dokładamy do warzyw w rondlu.

Na patelnię wlewamy resztę oleju (2 łyżki) i smażymy na nim mięso stale rozdrabniając je widelcem (najlepiej drewnianym), aż płyn odparuje i mięso będzie rozdrobnione.

Dokładamy je do rondla.

Dodajemy większą część suszonego tymianku.

Dusimy przez chwilę stale mieszając.

Dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i sok z pomidorów oraz miód.

Doprawiamy pieprzem.

Dusimy 2 godziny, aż składniki się niemal rozpadną.

Pod koniec duszenia solimy do smaku.

Jak podawać?

Sos podajemy z makaronem, posypany natką zielonej pietruszki i tartym serem. Opcjonalnie z łyżką śmietany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Sos pomidorowy po polsku: Podobne przepisy

Sos pomidorowy po polsku: wypróbuj również

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Jadłonomia po polsku - obowiązkowa pozycja dla mistrza kuchni

... po kroku. Jednak tylko niektóre zwracają uwagę na to, aby potrawa była nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jedną z pozycji godnych przeczytania jest Jadłonomia po polsku. ... jeden z warunków. Jednak ten drugi jest już znacznie bardziej ...

8 miesięcy temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie ... pomidorowym. Nie trać czasu i już ...

dawno temu

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

... Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na smaczne przetwory. Dzięki słoiczkom z takim daniem nawet w środku zimy będziesz mogła poczuć się jak w sierpniu. Pewnie masz ... w cienkie półtalarki. Marchewkę zetrzyj na ...

dawno temu

Ostry sos pomidorowy - do pizzy, do naleśników itd.

... Ostry sos pomidorowy przyda się zawsze. Możesz polać nim naleśniki z mięsnym nadzieniem lub pizzę. Doda wyrazu twoim ulubionym potrawom, orzeźwi cię, obudzi, przyspieszy przemianę materii. Oto co musisz zrobić, by takie cudo pojawiło się na ...

dawno temu

Kurczak w sosie pomidorowym

... na znakomitego kurczaka w sosie pomidorowym. Dzięki niemu przyrządzane przez ciebie obiady staną się nie tylko o wiele smaczniejsze, lecz także będą zajmować ci znacznie mniej czasu. Zanim jednak poznamy sposób ... . Pierwsze z nich znajdują ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z sosem - jak szybko i jak świetnie

... Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale zawsze warto podawać je z sosem, danie zyskuje wtedy zupełnie nowy wymiar. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a co byś powiedziała na placki ziemniaczane z ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... ta jest tak różnorodna, że każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Postanowiłem więc zdradzić kolejną część jej sekretów. Dziś zajmiemy się sosami pomidorowymi. Wybrałem przepisy na trzy chyba najpopularniejsze: sos boloński, sos neapolitański i ...

dawno temu

Pyszna zupa pomidorowa z niespodzianką

... Zupa pomidorowa z makaronem, zupa pomidorowa z ryżem – czy to nie jest nudne? Pora na coś nowego, świeżego. Przyszedł czas na oryginalny przepis na zupę pomidorową. Ten smak obezwładnia. Już nic ani nikt nie będzie w stanie odciągnąć cię od ...

dawno temu

Sosy do kaszy

... Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować ... , aby zachwycała smakiem? Oto kilka ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami? ... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni ...

dawno temu

Dipy - jak przygotować małe pyszności?

... Dip to gęsty sos do potraw, który świetnie podkreśli ich smak. Dipy doskonale pasują chociażby do frytek, mięsa czy nawet chipsów. Warto je przyrządzić, bo dzięki niemu twoje dania zyskają inne, nowoczesne oblicze. Idź z duchem czasu i bądź ...

dawno temu

Jak zrobić zupę pomidorową - troszkę inaczej?

... Dziś stara, dobra, znana zupa pomidorowa, ale w nieco innym wydaniu. Po pierwsze, przygotowujemy ją ze świeżych pomidorów, a nie z przecieru, a po drugie, dodając do niej chleb tworzymy aksamitną zupę krem. Do tego trochę czosnku, cebuli i ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret to jeden z najpopularniejszych sosów sałatkowych. Wzbogaca ich smak i nadaje im wyrazistości. Czy sos winegret jest zdrowy, ile ma kalorii i z jakich składników go zrobić? ... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z ...

dawno temu

Zupa pomidorowa dla dzieci

... Dziś przepis na smaczną i pożywną zupę pomidorową dla przedszkolaków. Dzieci w tym wieku jedzą praktycznie to samo co dorośli, dlatego z przepisu skorzystać może każdy, kto uwielbia pomidorówkę ... . To jedna z ulubionych zup najmłodszych, więc ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... Warto znać przepis na dobry sos do ryżu, bo to doskonały pomysł na szybki obiad. W tym przypadku naprawdę nie stracisz wiele czasu. Przygotujesz danie zanim ryż zdąży się ugotować. Sprawdź jak łatwo jest stworzyć coś pysznego. ... na pomidory. ...

dawno temu

Ryba w pomidorach

...   Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i pomidorowym sosie. Taki produkt jest jednak dobry jedynie na kanapki. Jak przyrządzić rybę w pomidorach, która podana na ciepło będzie świetnie pasować ... Najłatwiej jest kupić tę gotową, w puszce i ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... i aby go przyrządzić, nie potrzebujemy trudno ...

dawno temu

Powiązane Tematy