Francuska zapiekanka to pomysł sprawdzony i godny polecenia. Pierzynka z francuskiego ciasta, a pod nią niespodzianka. Zapiekać można różne dania, ale polecam mocno francuski klimat, pory smażone w maśle z dobrą szynką i sosem beszamelowym. Jeśli podamy zapiekankę z puree ziemniaczanym i sałatą lub warzywami z pary, posiłek na pewno zostanie przez domowników zapamiętany.
Składniki:
3 łyżki masła,
3 pory średniej wielkości,
4 łyżki mąki,
350 ml mleka,
10 dag żółtego sera,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
30 dag szynki wędzonej,
opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pory pokrojone na grube plasterki.
Stale mieszając smażymy je kilka minut, aż lekko zmiękną.
Zdejmujemy je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.
Teraz szykujemy sos beszamelowy.
Masło pozostałe na patelni ponownie rozgrzewamy.
Wsypujemy mąkę i smażymy ją na złoto.
Zdejmujemy patelnię i powoli wlewamy tam mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy do niego gałkę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy.
Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę szynkę, ser i usmażone pory.
Całość mieszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Ciasto francuskie rozwijamy, ucinamy pasek szer. 2 cm.
Rozkładamy po nawilżonych wodą brzegach naczynia, żeby wszystko dobrze się trzymało nie kładziemy dużej pokrywki z ciasta bezpośrednio na brzegi naczynia, tylko na uprzednio ułożony na brzegach paseczek z ciasta.
Ten paseczek jest łącznikiem dużego płatu z naczyniem.
Bez tego pokrywa zjeżdża z naczynia, a pasek ją zabezpiecza.
Teraz ciasto także lekko zwilżamy i delikatnie nakładamy na nie resztę ciasta tak, by okryło całą foremkę.
Z ew. reszty ciasta można wykroić ozdoby i położyć je w ostatniej fazie pieczenia na podpieczonych wierzchach zapiekanki.
Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 45 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami puree i warzywami lub sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |