Jajka od wieków uważane były za symbol odradzającego się życia. Przypisywano im niezwykłą moc płodności, urodzaju, odstraszania zła. Na Wielkanoc wypełniamy je różnymi farszami, wszystko zależy od naszej pomysłowości i upodobań gości. Ja proponuję trzy wersje...
Składniki:
Jajka faszerowane pastą z mascarpone:
3 jajka,
łyżeczka masła,
5 dag serka mascarpone,
łyżeczka soku z cytryny,
szczypta szafranu,
posiekany szczypiorek,
sól,
pieprz.
Jajka faszerowane szynką i śliwkami:
3 jajka,
8 dag wędzonej szynki,
5 miękkich suszonych śliwek,
łyżka majonezu,
płaska łyżeczka pikantnej musztardy,
sól,
pieprz.
Jajka faszerowane pieczarkami:
3 jajka,
10 dag pieczarek,
mała cebula,
łyżka majonezu,
natka pietruszki,
łyżeczka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka faszerowane pastą z mascarpone:
Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i rozetrzeć je z masłem, serkiem mascarpone, sokiem z cytryny.
Dodać szczyptę szafranu, posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastą faszerować jajka.
Jajka faszerowane szynką i śliwkami:
Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i zmiksować je razem z 4 śliwkami i pokrojoną szynką.
Do masy dodać majonez, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.
Masą napełnić jajka.
Pozostawioną śliwkę pokroić w paseczki i położyć na każdej połówce jajka.
Jajka faszerowane pieczarkami:
Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki i podsmażyć.
Żółtka utrzeć z majonezem, dodać pieczarki i natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dobrze wymieszać i napełnić jajka.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 23 zł |