Wielkanoc, mimo poprzedzającego ją refleksyjnego okresu, to bardzo ciepłe i pogodne święta. Chociaż w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, to jesteśmy pełni zapału i chęci do życia. Gotowanie, pieczenie, dekoracja pochłaniają mnóstwo czasu, ale nikt z tego nie rezygnuje, bo jesteśmy narodem tradycyjnym i niechętnie wyzbywamy się przyzwyczajeń. To, że dania z białej kiełbasy muszą znaleźć się na wielkanocnym stole, to też tradycja, zmieniają się tylko kulinarne fantazje. Przygotowanie kiełbasek z sosem chrzanowym jest proste i niedrogie.
Składniki:
0,6 dag małych kiełbasek,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
0,5 łyżeczki majeranku,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
cebula,
łyżka mąki,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
cukier do smaku.
Jak przyrządzić?
Do garnka z wodą dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, lekko osolić.
Włożyć kiełbaski i parzyć około 15 minut.
Kiełbaski wyjąć, poprzecinać w kilku miejscach, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec w temperaturze 180 stopni, aż zarumienią się na wierzchu.
Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Dodać łyżkę mąki i mieszać, aż się zrobi zasmażka.
Na patelnię wlać 0,5 szklanki wywaru w, którym parzyła się kiełbasa i chwilę smażyć.
Następnie dodać chrzan, śmietanę i mieszać, aż sos zrobi się gęsty.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Upieczone kiełbaski polać przygotowanym sosem chrzanowym i jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku.
Jak podawać?
Gorące podawać na stół.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |