Wielkanocne kiełbaski w sosie chrzanowym

Przepis kulinarny
Wielkanocne kiełbaski w sosie chrzanowym Zobacz 7 zdjęć

Wielkanoc, mimo poprzedzającego ją refleksyjnego okresu, to bardzo ciepłe i pogodne święta. Chociaż w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, to jesteśmy pełni zapału i chęci do życia. Gotowanie, pieczenie, dekoracja pochłaniają mnóstwo czasu, ale nikt z tego nie rezygnuje, bo jesteśmy narodem tradycyjnym i niechętnie wyzbywamy się przyzwyczajeń. To, że dania z białej kiełbasy muszą znaleźć się na wielkanocnym stole, to też tradycja, zmieniają się tylko kulinarne fantazje. Przygotowanie kiełbasek z sosem chrzanowym jest proste i niedrogie.

Składniki:

0,6 dag małych kiełbasek,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
0,5 łyżeczki majeranku,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
cebula,
łyżka mąki,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

Do garnka z wodą dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, lekko osolić.

Włożyć kiełbaski i parzyć około 15 minut.

Kiełbaski wyjąć, poprzecinać w kilku miejscach, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Piec w temperaturze 180 stopni, aż zarumienią się na wierzchu.

Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli.

Dodać łyżkę mąki i mieszać, aż się zrobi zasmażka.

Na patelnię wlać 0,5 szklanki wywaru w, którym parzyła się kiełbasa i chwilę smażyć.

Następnie dodać chrzan, śmietanę i mieszać, aż sos zrobi się gęsty.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Upieczone kiełbaski polać przygotowanym sosem chrzanowym i jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku.

Jak podawać?

Gorące podawać na stół.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Wielkanocne kiełbaski w sosie chrzanowym: Podobne przepisy

Wielkanocne kiełbaski w sosie chrzanowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy