Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, czasem z dodatkiem sera i przypraw. Sama polenta jest mdła, zachwycić może smakiem, jeżeli zastosujemy ciekawe dodatki. Aromat suszonych grzybów, suszone pomidory i długo dojrzewająca wędlina to gwarancja, że będzie miała niebanalny smak.
Składniki:
Polenta:
½ szklanki kaszki kukurydzianej,
¼ szklanki tartego twardego sera,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
10 dag długo dojrzewającej wędliny (może być szynka lub kiełbasa),
3 dag suszonych grzybów,
mały słoiczek suszonych pomidorów,
łyżka masła,
natka pietruszki,
roszponka do dekoracji.
Jak przyrządzić?
W rondlu zagotować dwie szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i mieszać, żeby nie powstały grudki.
Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty ciągle mieszając,
Dodać ser, masło, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować foremki wysmarowane tłuszczem, napełnić je polentą.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.
Wędlinę pokroić w słupki.
Wymoczone grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Suszone pomidory zmiksować z natką pietruszki.
Polentę wyjąć delikatnie z foremek i przysmażyć ją po obu stronach na gorącym tłuszczu.
Na wierzchu polenty układać wędlinę, grzyby i pastę z suszonych pomidorów.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować roszponką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 21 zł |