Polenta z suszonymi grzybami i pastą - Przepis

Przepis kulinarny
Polenta z suszonymi grzybami i pastą Zobacz 9 zdjęć

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, czasem z dodatkiem sera i przypraw. Sama polenta jest mdła, zachwycić może smakiem, jeżeli zastosujemy ciekawe dodatki. Aromat suszonych grzybów, suszone pomidory i długo dojrzewająca wędlina to gwarancja, że będzie miała niebanalny smak.

Składniki:

Polenta:

½ szklanki kaszki kukurydzianej,
¼ szklanki tartego twardego sera,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

10 dag długo dojrzewającej wędliny (może być szynka lub kiełbasa),
3 dag suszonych grzybów,
mały słoiczek suszonych pomidorów,
łyżka masła,
natka pietruszki,
roszponka do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W rondlu zagotować dwie szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i mieszać, żeby nie powstały grudki.

Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty ciągle mieszając,

Dodać ser, masło, przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować foremki wysmarowane tłuszczem, napełnić je polentą.

Odstawić na dwie godziny do lodówki.

Wędlinę pokroić w słupki.

Wymoczone grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.

Suszone pomidory zmiksować z natką pietruszki.

Polentę wyjąć delikatnie z foremek i przysmażyć ją po obu stronach na gorącym tłuszczu.

Na wierzchu polenty układać wędlinę, grzyby i pastę z suszonych pomidorów.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować roszponką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt21 zł

Polenta z suszonymi grzybami i pastą: Podobne przepisy

Polenta z suszonymi grzybami i pastą: wypróbuj również

Powiązane Tematy