Masz ochotę na przekąskę, a znudziły ci się „klasyki” jak koreczki czy standardowe kanapki, możesz spróbować czegoś bardziej wyszukanego a prostego zarazem. Efektowne przekąski umilą nam niejedno towarzyskie spotkanie. Ciasto francuskie to wdzięczna baza do szybkich potraw, wystarczy je rozmrozić i faszerować według upodobania. Pierożki z tego ciasta ze smażoną roszponką i wyrazistym serem pleśniowym można przygotować szybko i zająć się czymś przyjemniejszym.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
300 g roszponki,
200 g ostrego sera pleśniowego,
łyżka masła,
jajko,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, następnie pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Na patelni rozpuścić masło, dodać umytą i przebraną roszponkę, chwilę smażyć, aż zmięknie. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na cieście układać roszponkę i kawałek sera pleśniowego. Kwadraty złożyć na pół i zlepić. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |