Pierożki z roszponką i pleśniowym serem - Przepis

Przepis kulinarny
Pierożki z roszponką i pleśniowym serem Zobacz 7 zdjęć

Masz ochotę na przekąskę, a znudziły ci się „klasyki” jak koreczki czy standardowe kanapki, możesz spróbować czegoś bardziej wyszukanego a prostego zarazem. Efektowne przekąski umilą nam niejedno towarzyskie spotkanie. Ciasto francuskie to wdzięczna baza do szybkich potraw, wystarczy je rozmrozić i faszerować według upodobania. Pierożki z tego ciasta ze smażoną roszponką i wyrazistym serem pleśniowym można przygotować szybko i zająć się czymś przyjemniejszym.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
300 g roszponki,
200 g ostrego sera pleśniowego,
łyżka masła,
jajko,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej, następnie pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Na patelni rozpuścić masło, dodać umytą i przebraną roszponkę, chwilę smażyć, aż zmięknie. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na cieście układać roszponkę i kawałek sera pleśniowego. Kwadraty złożyć na pół i zlepić. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Pierożki z roszponką i pleśniowym serem: Podobne przepisy

Pierożki z roszponką i pleśniowym serem: wypróbuj również

Powiązane Tematy