Pojawiają się na początku czerwca, przyciągają kuszącym, aromatycznym zapachem, są zapowiedzią lata. Mowa o truskawkach, które nie tylko są smaczne, ale stanowią prawdziwą bombę witaminową dla zdrowia i urody. Najsmaczniejsze na surowo, znakomicie sprawdzają się też w deserach i ciastach. Delikatny, lekki serek w połączeniu z pachnącym spodem cynamonowym i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami, to doskonały deser na ciepłe dni.
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki mąki,
łyżka cukru,
2 jaja,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
80 g masła,
łyżka brązowego cukru,
łyżeczka cynamonu.
Nadzienie:
pół kg mielonego półtłustego sera,
200 ml śmietanki kremówki,
pół szklanki cukru,
galaretka truskawkowa,
30 dag truskawek.
Jak przyrządzić?
Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do niedużej tortownicy i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Biszkopt pokruszyć, dodać roztopione masło, cynamon, cukier brązowy. Składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Boki tortownicy wyłożyć plasterkami truskawek. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Partiami dodawać ser i cały czas miksować. Można też dodać kilka truskawek. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przestudzić. Połowę dodać do sera. Ser wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki, by masa lekko zgęstniała. Wierzch przybrać plasterkami truskawek i polać lekko ściętą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |