Przygotowanie tortu jest skomplikowane tylko wtedy, gdy jest okazjonalny, na uroczyste przyjęcia. Taki zwykły dla rodziny, na deser po niedzielnym obiedzie jest prosty. Zawsze biszkopt można upiec dzień wcześniej, a później tylko wykończyć kremem i dodatkami. Tort z bitą śmietaną, kremem budyniowym i aromatycznymi truskawkami jest lekki, orzeźwiający, doskonale komponuje się z letnimi popołudniami. Dobrze nasączony rozpływa się w ustach, a świeżo ubita śmietana nie ma sobie równych. Zamiast truskawek można użyć innych owoców.
Składniki:
5 jajek,
szklanka mąki,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
opakowanie kremu do karpatki,
pół kostki masła,
pół l mleka,
pół kg truskawek,
2 łyżki cukru,
pół l śmietany kremówki,
2 fiksy do śmietany,
3 łyżki soku z cytryny,
łyżka spirytusu,
łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru i cukru waniliowego. Żółtka ubić mikserem i powoli wlać do piany z białek. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach, 25 minut. Krem karpatkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ciągle mieszając. Do masy budyniowej dodać pół kostki masła i zmiksować na gładki krem. Przygotować szklankę przegotowanej wody, dodać spirytus, łyżkę cukru i sok z cytryny. Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszą ułożyć w tortownicy, nasączyć przygotowanym płynem i rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i rozsmarować pozostały krem. Przykryć ostatnim plackiem i również go nasączyć. Śmietanę ubić z dwiema łyżkami cukru i fiksami, posmarować boki i wierzch tortu. Truskawki pokroić w plasterki i udekorować tort.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |