To przepis wyłudzony kilka lat temu w prowincjonalnej tawernie na południu Włoch. Urzekł mnie nie tylko sos pietruszkowy, ale idealne zestawienie warzyw. W efekcie sałatki nie trzeba uzupełniać pieczywkiem i może śmiało grać pierwsze skrzypce podczas letniego posiłku. W ramach eksperymentu warto namówić na sałatkę także tych, którzy wiecznie powtarzają , że nie są królikami. Jest szansa, że jednak poskubią.
Składniki:
3 pomidory malinowe,
3-4 pomidory pomarańczowe,
kilka pomidorków koktajlowych,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 czerwona cebula,
5 pomidorów suszonych z oliwy.
Sos:
100 ml jogurtu naturalnego,
50 ml majonezu,
2 łyżeczki musztardy (najlepiej z ziarnami gorczycy),
5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Duże pomidory kroimy na plasterki, koktajlowe na połówki, a suszone w kostkę. Papryki i cebulę także kroimy w cienkie plastry. Jogurt, musztardę, majonez przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy z posiekaną pietruszką i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy w salaterce, polewamy sosem i mieszamy. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do dań.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |