Oryginalny smak, który pokocha cała rodzina. Cukinia to łatwo dostępne warzywo, które często hodowane jest w przydomowych ogródkach lub na działkach. Okazuje się, że z cukinii można wyczarować pyszne przekąski dla całej rodziny. Przepis na placuszki z cukinii z fetą i miętą jest bardzo prosty, a efekt zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie takiego posiłku zajmie około 45 minut, a placuszki smakują równie dobrze zaraz po usmażeniu, jak i następnego dnia.
Składniki:
dwie średnie cukinie,
opakowanie sera typu feta,
2 jajka,
4 łyżki mąki,
pieprz,
sól czosnkowa,
szczypta ostrej papryki,
olej lub oliwa do smażenia,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty.
Jak przyrządzić?
Zależnie od dostępnych akcesoriów w kuchni możesz wszystko przygotować w jednym mikserze, najpierw siekając cukinie, a potem dodając fetę, jajka, przyprawy, miętę i mąkę. Możesz również zetrzeć na tarce warzywa, dodać rozbełtane jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Gotowe odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.
Jak podawać?
Jako dodatek do placuszków polecamy jogurt grecki lub dip z jogurtu greckiego i czosnku. Źródło zdjęć: cookyourdream.com
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |