Zamiast kupować, zrób smakołyki własnoręcznie. Słodkie pianki typu marshmallow to smakołyki, które największą popularnością cieszą się za Oceanem, ale również w naszym kraju mają swoich fanów. Jednak zamiast kupować te słodkości, możesz wykonać je w domu z dodatkiem oryginalnych składników.
Składniki:
2 x 250 g cukru,
2 x 2 łyżeczki glukozy w płynie (lub lekkiego syropu kukurydzianego),
2 x 1 łyżka żelatyny w proszku,
2 duże białka jajka,
200 ml wody,
olej roślinny do smarowania,
125 g świeżych malin,
1-3 łyżki syropu różanego (ilość zależnie od gustu smakowego),
1 puszka liczi w syropie lub 250 g świeżego liczi,
75 g cukru pudru,
75 g skrobi kukurydzianej.
Jak przyrządzić?
Zmiksuj blenderem maliny na gładką masę, dodaj syrop różany, a w osobnej miseczce powtórz czynność miksowania z liczi. W rondlu o grubym dnie połącz cukier, wodę, glukozę. Podgrzej do temperatury 127 stopni C (przyda się termometr kuchenny). Ubij białka. Zdejmij rondek z ognia, dodaj rozpuszczonej żelatyny. Przelej do metalowej miski. Następnie lekko ubijając białka, dodaj masę malinową i ubijaj dalej przez około 10 minut. Posmaruj formę do pieczenia olejem i posyp odrobiną cukru pudru i skrobi, aby masa nie przywarła do naczynia. Nałóż połowę masy na blachę i włóż do lodówki do schłodzenia. Po godzinie powtórz czynność przygotowania masy z drugą porcją składników, tym razem dodając liczi. Po kolejnym czasie chłodzenia wyjmij masę z formy, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze pudrze.
Jak podawać?
Podawać z roztopioną, białą czekoladą. Pianki możesz również udekorować jadalnymi płatkami róży lub suszonymi malinami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |